Nyitólap / Receptkönyvek / Malacok a világ körül / Portugál Leitão Assado

Portugál Leitão Assado

11 Apr 2024

A leitão assado egy ízletes portugál étel, mely sült malacból készül. A malac bőre ropogósra sül, a húsa pedig puha és szaftos marad.

 

Hozzávalók:

    1 egész malac (kb. 5 kg)

    1 evőkanál só

    1 teáskanál bors

    1 teáskanál szárított kakukkfű

    1 teáskanál szárított rozmaring

    1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

    1/2 citrom leve

    1/4 csésze olívaolaj

 

Elkészítés:

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

    Mosd meg a malacot, és szárítsd le papírtörlővel.

    Sózd, borsozd be a malacot, és szórd meg kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával.

    Kend be a malacot olívaolajjal.

    Helyezd a malacot egy tepsibe, és öntsd alá a citromlevet.

    Süsd a malacot 2-3 órán át, amíg a bőre ropogósra nem sül, és a húsa át nem sül.

 

Tippek:

    A malac bőrét beirdalhatod, hogy ropogósabb legyen.

    A sütés közben locsold a malacot a tepsiben lévő zsiradékkal.

    A leitão assadót frissen tálalhatod sült burgonyával, zöldségekkel vagy salátával.

 

Megjegyzés:

A recept ugyanaz, mint a spanyol cochinillo asado receptje. A két étel ugyanabból a hagyományból származik, és nagyon hasonlít egymáshoz. Az egyetlen különbség az, hogy a leitão assadót hagyományosan tölgyfa tűzön sütik, míg a cochinillo asadót sütőben.

 

További tippek:

    Ha tölgyfa tűzön sütöd a malacot, először melegítsd fel a tüzet, amíg parázs nem lesz. Ezután helyezd a malacot a parázsra, és forgasd folyamatosan, hogy egyenletesen süljön.

    A malac bőrét bekenheted vajjal vagy sertészsírral, hogy még ropogósabb legyen.

    A malac belsőségét megtöltheted fűszerekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel.

    A leitão assadót frissen tálalhatod sült burgonyával, zöldségekkel vagy salátával.

 

Jó étvágyat!

Share this article: