Nigéria: Suya
12 Apr 2024
Leírás:
A Suya egy fűszeres, grillezett hússzelet, amelyet Nyugat-Afrikában, leginkább Nigériában fogyasztanak. Általában kecske- vagy marhahúsból készül, de sertéshúsból is elkészíthető. A Suya-t mogyoróvajjal, fűszerekkel és hagymával pácolják, majd faszénen grillezik. A Suya-t általában paprikával és hagymával tálalják.
Hozzávalók:
500 g sertéscombfilé (csíkokra vágva)
1/2 csésze mogyoróvaj
1/4 csésze őrölt cayenne bors
1/4 csésze őrölt szegfűszeg
1/4 csésze őrölt gyömbér
1/4 csésze só
1/4 csésze őrölt hagyma
1/4 csésze apróra vágott hagyma
1/4 csésze olaj
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a mogyoróvajat, a cayenne borsot, a szegfűszeget, a gyömbért, a sót, a hagymát és az olajat.
Add hozzá a sertéshúst a páchoz, és keverd össze, hogy minden oldalát bevonja.
Pácold a sertéshúst hűtőszekrényben 30 percig - 1 órán át.
Melegítsd elő a grillt közepes lángon.
Nyársald fel a sertéshúst, és grillezd 5-7 percig minden oldalán, amíg aranybarna és át nem sül.
Tálald a Suya-t paprikával és hagymával.
Tippek:
A sertéscombfilé helyett használhatsz sertéskarajt, vagy darált sertéshúst is.
A fűszereket ízlés szerint módosíthatjuk.
Adjunk hozzá zöldségeket, mint a paprika, a cukkini vagy a paradicsom, hogy színesebbé és ízletesebbé tegyük az ételt.
Jó étvágyat!