Kuba: Ropa vieja (Tépített sertéshús)
12 Apr 2024
Leírás:
A Ropa vieja egy hagyományos kubai étel, amely lassan főzött, majd szálakra tépett sertéshúsból készül. A Ropa vieja-t általában paradicsomszósszal, babbal, rizzsel és zöldségekkel tálalják. A Ropa vieja eredete a spanyol konyhához vezethető vissza, és a 19. században vált népszerűvé Kubában.
Hozzávalók:
1 kg sertéscombfilé (csonttal és bőrrel)
1/2 csésze olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
1/2 csésze paradicsompüré
1 csésze paradicsomszósz
1/2 csésze víz
1/4 csésze őrölt kömény
1/4 csésze őrölt paprika
1/4 csésze őrölt oregano
1/4 csésze só
1/4 csésze bors
1 babérlevél
1 csésze bab (főtt)
1/2 csésze zöldpaprika (csíkokra vágva)
Elkészítés:
Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat.
Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pirítsd üvegesre.
Add hozzá a sertéshúst, és süsd minden oldalán aranybarnára.
Add hozzá a paradicsompürét, a paradicsomszószt, a vizet, a köményt, a paprikát, az oreganót, a sót, a borsot és a babérlevelet.
Forrald fel, majd vedd le a lángot, és fedővel lefedve párold a sertéshúst 2-3 órán át, amíg megpuhul és szálakra nem téphető.
Add hozzá a babot és a zöldpaprikát, és főzd további 10 percig.
Tálald a Ropa vieja-t rizzsel.
Tippek:
A sertéscombfilé helyett használhatsz sertésvállat is.
A főzési idő a sertéshús méretétől függően változhat.
A Ropa vieja-t tárolhatod a hűtőszekrényben 3-4 napig, vagy lefagyaszthatod.
Jó étvágyat!