Thai Pad Krapow
11 Apr 2024
Hozzávalók:
500 g darált hús (csirke vagy sertés)
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 shallot vagy 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2-4 szárított thai chili (ízlés szerint)
10 szál thai bazsalikom levél
3 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál növényi olaj
Főtt rizs a tálaláshoz
Tükörtojás (opcionális) a tálaláshoz
Elkészítés:
Forrósítsd az olajat: Wokban vagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat magas hőfokon.
Pirítsd meg az illatosítókat: Add hozzá a fokhagymát, shallot-t vagy vöröshagymát és a chilipehelyszeleteket. Körülbelül 30 másodpercig pirítsd, amíg illatos lesz.
Pirítsd meg a húst: Add hozzá a darált húst, és pirítsd aranybarnára, közben spatula segítségével folyamatosan oszd el a serpenyőben.
Add hozzá a szószt: Öntsd hozzá az osztrigaszószt, a szójaszószt és a cukrot. Folytasd a pirítást még egy percig.
Add hozzá a bazsalikomot: Add hozzá a bazsalikom leveleket, és csak néhány másodpercig pirítsd, amíg kissé összeesnek. A thai bazsalikomnak erős az íze, ezért a rövid főzési idő megőrzi az egyedi zamatát és aromáját.
Tálald azonnal: A kész Pad Krapow-t forrón tálald főtt rizs tetején. Tükörtojással is megkoronázhatod, ha szeretnéd.
Tippek:
A chili mennyiségét az ízlésedhez igazíthatod.
Ha nincs thai bazsalikomod, helyettesítheted hazai bazsalikommal, de az íze kissé eltérő lesz.
A hús mellé tehetsz még egyéb zöldségeket is, például zöldbabot, kaliforniai paprikát vagy sárgarépát.
Gazdagabb íz érdekében használhatsz osztriga- és halszósz szósz kombinációját is.
A Pad Krapow másnap még finomabb, így érdemes előre elkészíteni.
Jó étvágyat!