Nyitólap / Receptkönyvek / Nemzetek pörköltjei / Szenegáli Thieboudienne Recept

Szenegáli Thieboudienne Recept

12 Apr 2024

A Thieboudienne egy ízletes és színes szenegáli rizsétel, amely halból, zöldségekből és paradicsomos szószban főzött rizzsel készül. Íme, hogyan készítsd el:

 

Hozzávalók:

    A halhoz:

        1 kg vegyes tenger gyümölcse (pl. garnéla, kagyló, tintahal)

        1/2 csésze olívaolaj

        1 közepes fej hagyma, apróra vágva

        2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

        1 teáskanál currypor

        1/2 teáskanál őrölt gyömbér

        1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

        1/4 teáskanál őrölt fahéj

        Só és bors ízlés szerint

 

    A zöldségekhez:

        1/2 csésze olívaolaj

        1 közepes fej hagyma, apróra vágva

        2 paradicsom, apróra vágva

        1 piros paprika, apróra vágva

        1 sárgarépa, apróra vágva

        1/2 csésze káposzta, apróra vágva

        1/2 csésze zöldborsó

 

    A rizzshez:

        2 csésze hosszú szemű rizs (átmosva)

        4 csésze víz

        1 evőkanál paradicsompaszta

        1 teáskanál só

        1/2 teáskanál bors

 

Elkészítés:

    Készítsd elő a halat: Tisztítsd meg és mosd meg a tenger gyümölcseit. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a hagymát, a fokhagymát, a curryport, a gyömbért, a szegfűszeget, a fahéjat, a sót és a borsot. Add hozzá a tenger gyümölcseit, és jól forgasd be a pácba. Hagyd állni 30 percig.

    Párold a zöldségeket: Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre. Add hozzá a paradicsomot, a paprikát, a sárgarépát, a káposztát és a zöldborsót. Főzd 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    Főzd meg a rizst: Egy fazékban forrald fel a vizet. Add hozzá a rizst, a paradicsompasztát, a sót és a borsot. Csökkentsd a lángot alacsonyra, fedd le a fazekat, és párold 15-20 percig, amíg a rizs megfő.

    Összeállítás: Keverd össze a párolt zöldségeket a rizzsel. A tetejére tálald a pácolt tenger gyümölcseit, és süsd a sütőben 10-15 percig, amíg a hal megfő.

 

Tippek:

    Használhatsz bármilyen tenger gyümölcsét, amit szeretsz.

    A zöldségek mennyiségét ízlésed szerint módosíthatod.

    A thieboudienne-t tálalhatod joghurttal vagy salátával.

 

Jó étvágyat!

Share this article: