Szenegáli Thieboudienne Recept
12 Apr 2024
A Thieboudienne egy ízletes és színes szenegáli rizsétel, amely halból, zöldségekből és paradicsomos szószban főzött rizzsel készül. Íme, hogyan készítsd el:
Hozzávalók:
A halhoz:
1 kg vegyes tenger gyümölcse (pl. garnéla, kagyló, tintahal)
1/2 csésze olívaolaj
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál currypor
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Só és bors ízlés szerint
A zöldségekhez:
1/2 csésze olívaolaj
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2 paradicsom, apróra vágva
1 piros paprika, apróra vágva
1 sárgarépa, apróra vágva
1/2 csésze káposzta, apróra vágva
1/2 csésze zöldborsó
A rizzshez:
2 csésze hosszú szemű rizs (átmosva)
4 csésze víz
1 evőkanál paradicsompaszta
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
Elkészítés:
Készítsd elő a halat: Tisztítsd meg és mosd meg a tenger gyümölcseit. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a hagymát, a fokhagymát, a curryport, a gyömbért, a szegfűszeget, a fahéjat, a sót és a borsot. Add hozzá a tenger gyümölcseit, és jól forgasd be a pácba. Hagyd állni 30 percig.
Párold a zöldségeket: Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre. Add hozzá a paradicsomot, a paprikát, a sárgarépát, a káposztát és a zöldborsót. Főzd 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Főzd meg a rizst: Egy fazékban forrald fel a vizet. Add hozzá a rizst, a paradicsompasztát, a sót és a borsot. Csökkentsd a lángot alacsonyra, fedd le a fazekat, és párold 15-20 percig, amíg a rizs megfő.
Összeállítás: Keverd össze a párolt zöldségeket a rizzsel. A tetejére tálald a pácolt tenger gyümölcseit, és süsd a sütőben 10-15 percig, amíg a hal megfő.
Tippek:
Használhatsz bármilyen tenger gyümölcsét, amit szeretsz.
A zöldségek mennyiségét ízlésed szerint módosíthatod.
A thieboudienne-t tálalhatod joghurttal vagy salátával.
Jó étvágyat!