Nyitólap / Receptkönyvek / Magyar ízek könyve / Székelykáposzta: Erdélyi Ízvilág

Székelykáposzta: Erdélyi Ízvilág

12 Apr 2024

Leírás:

A székelykáposzta egy ízletes és laktató erdélyi étel, mely savanyú káposztából, füstölt húsokból, kolbászból és fűszerekből készül. A káposzta savanyúságát a füstölt húsok íze ellensúlyozza, a fűszerek pedig pikánssá teszik. A székelykáposzta igazi téli étel, mely melegít és táplál.

 

Hozzávalók:

    2 kg savanyú káposzta

    500 g füstölt csülök

    200 g füstölt kolbász

    200 g füstölt tarja

    1 vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    1 evőkanál pirospaprika

    1 evőkanál kömény

    só

    bors

    olaj

 

Elkészítés:

    A káposztát mosd át, és szükség esetén ízlés szerint csavard ki.

    A füstölt húsokat áztasd be vízbe 1-2 órára.

    A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.

    Egy fazékban hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát.

    Add hozzá a pirospaprikát és a köményt, pirítsd tovább 1-2 percig.

    Tedd a fazékba a káposztát, a füstölt húsokat, a fokhagymát, a sót és a borsot.

    Önts fel vízzel, és fedő alatt főzd lassú tűzön 2-3 órán át, amíg a káposzta megpuhul.

 

Tippek:

    A székelykáposzta ízlés szerint tejföllel és friss kenyérrel tálalható.

    A füstölt húsok helyett friss húst is használhatsz.

 

Jó étvágyat!

Share this article: