Székelykáposzta: Erdélyi Ízvilág
12 Apr 2024
Leírás:
A székelykáposzta egy ízletes és laktató erdélyi étel, mely savanyú káposztából, füstölt húsokból, kolbászból és fűszerekből készül. A káposzta savanyúságát a füstölt húsok íze ellensúlyozza, a fűszerek pedig pikánssá teszik. A székelykáposzta igazi téli étel, mely melegít és táplál.
Hozzávalók:
2 kg savanyú káposzta
500 g füstölt csülök
200 g füstölt kolbász
200 g füstölt tarja
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál kömény
só
bors
olaj
Elkészítés:
A káposztát mosd át, és szükség esetén ízlés szerint csavard ki.
A füstölt húsokat áztasd be vízbe 1-2 órára.
A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
Egy fazékban hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát.
Add hozzá a pirospaprikát és a köményt, pirítsd tovább 1-2 percig.
Tedd a fazékba a káposztát, a füstölt húsokat, a fokhagymát, a sót és a borsot.
Önts fel vízzel, és fedő alatt főzd lassú tűzön 2-3 órán át, amíg a káposzta megpuhul.
Tippek:
A székelykáposzta ízlés szerint tejföllel és friss kenyérrel tálalható.
A füstölt húsok helyett friss húst is használhatsz.
Jó étvágyat!