Olasz sertéspörkölt
11 Apr 2024
Az olasz sertéspörkölt, más néven "Spezzatino di Maiale" egy ízletes és laktató ragu, amely Olaszország számos régiójában népszerű. A pörkölt gazdag paradicsomszószban készül, olasz fűszerekkel ízesítve, és puha sertéshússal van tele.
Hozzávalók:
1 kg sertéshús, kockára vágva
30 ml olívaolaj
225 g pancetta szeletek (vagy szalonna, ½ cm-es kockákra vágva)
2 fej vöröshagyma, nagy kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
15 ml liszt
180 ml vörösbor
1 doboz 798 ml darált (vagy kockára vágott) paradicsom
5 ml szárított bazsalikom
1 cukkini, kockákra vágva
Frissen aprított oregánó, ízlés szerint
Só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
Paradicsomos polenta hozzávalók
750 ml csirkehús alaplé
125 ml kukoricadara (polenta)
125 ml reszelt parmezán sajt
30 ml mascarpone
15 ml vaj
Só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Helyezd az sütőrácsot a középső pozícióba. Melegítsd elő a sütőt 165 °C-ra (325 °F-ra). Egy sütőálló edényben közepes-nagy lángon melegítsd fel az olajat és a vajat, majd pirítsd meg a sertéshús kockákat két adagban. Sózd és borsozd ízlés szerint. Áthelyezés tányérra. Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg a pancettát 3-4 percig. Adj hozzá hagymát és fokhagymát, és folytasd a főzést további 2 percig. Sózd és borsozd ízlés szerint. Szórd meg liszttel és keverd össze. Öntsd hozzá a bort, és forrald fel, miközben kevered. Adj hozzá paradicsomot és bazsalikomot. Tegyük vissza a húst a lábosba, majd forraljuk fel. Fedjük le, és süssük körülbelül 2 óra 30 percig, vagy amíg a hús nagyon puha nem lesz. Adj hozzá cukkinit, és folytasd a főzést további 15 percig. Tálald mascarpone-val és parmezános polentával vagy széles tésztával. Ha szeretnéd, szórd meg friss oregánóval.
Paradicsomos polenta:
Közepes-nagy lángon forralj fel egy lábast a csirkehús alaplével. Keverd hozzá a kukoricadarát. Lassú tűzön, gyakran keverve főzd körülbelül 15-20 percig. A polenta állaga hasonlítson a habos burgonyához. Sózd és borsozd ízlés szerint. Keverjük hozzá a maradék hozzávalókat és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha túl híg, tartsuk melegen és hagyjuk pihenni, amíg szükséges.