Japán Gyudon

11 Apr 2024

Hozzávalók:

    200 g marhahús (vékony csíkokra vágva)

    1 kisebb vagy 1/2 nagyobb hagyma

    1 tk. reszelt gyömbér

    2 ek. szójaszósz

    1 ek. szaké

    1 ek. cukor

    1 ek. mirin

    1 dl víz

    ½ ek. dashi por (vegetával is helyettesíthető)

    2 tojás

    Beni shoga (savanyított gyömbér)

    Shichimi (Hét fűszer csili – keleti fűszerkeverék, elhagyható)

    Mogyoróhagyma (snidlinggel helyettesíthető)

    2 csésze főtt rizs

 

Elkészítés:

    Vágjuk fel a hagymát.

    Reszeljük le a gyömbért.

    Keverjük össze a szójaszószt, a szakét, a cukrot, a mirint és a vizet egy tálban.

    Forrósítsunk fel egy serpenyőben olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát.

    Adjuk hozzá a marhahúst, és pirítsuk fehéredésig.

    Öntsük hozzá a szójaszószos keveréket, és főzzük kb. 10 percig.

    Pároljuk lefedve a serpenyőt, amíg a hagyma megpuhul.

    Forraljuk fel a vizet, és tegyük bele a tojásokat. Hagyjuk állni 20 percig.

    Hideg vízzel öblítsük le a tojásokat, és törjük fel egy tálkába.

    Tálaljuk a rizst, majd ráhalmozzuk a hagymás húst.

    Tegyünk rá egy-egy tojást, szórjuk meg mogyoróhagymával, savanyú gyömbérrel és shichimivel (opcionális).

 

Tippek:

    A marhahúst sertéshússal is helyettesíthetjük.

    A tojást tetszés szerint elkészíthetjük.

    A gyudonhoz tálalhatunk miso levest is.

 

Jó étvágyat!

Share this article: