Japán Gyudon
11 Apr 2024
Hozzávalók:
200 g marhahús (vékony csíkokra vágva)
1 kisebb vagy 1/2 nagyobb hagyma
1 tk. reszelt gyömbér
2 ek. szójaszósz
1 ek. szaké
1 ek. cukor
1 ek. mirin
1 dl víz
½ ek. dashi por (vegetával is helyettesíthető)
2 tojás
Beni shoga (savanyított gyömbér)
Shichimi (Hét fűszer csili – keleti fűszerkeverék, elhagyható)
Mogyoróhagyma (snidlinggel helyettesíthető)
2 csésze főtt rizs
Elkészítés:
Vágjuk fel a hagymát.
Reszeljük le a gyömbért.
Keverjük össze a szójaszószt, a szakét, a cukrot, a mirint és a vizet egy tálban.
Forrósítsunk fel egy serpenyőben olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát.
Adjuk hozzá a marhahúst, és pirítsuk fehéredésig.
Öntsük hozzá a szójaszószos keveréket, és főzzük kb. 10 percig.
Pároljuk lefedve a serpenyőt, amíg a hagyma megpuhul.
Forraljuk fel a vizet, és tegyük bele a tojásokat. Hagyjuk állni 20 percig.
Hideg vízzel öblítsük le a tojásokat, és törjük fel egy tálkába.
Tálaljuk a rizst, majd ráhalmozzuk a hagymás húst.
Tegyünk rá egy-egy tojást, szórjuk meg mogyoróhagymával, savanyú gyömbérrel és shichimivel (opcionális).
Tippek:
A marhahúst sertéshússal is helyettesíthetjük.
A tojást tetszés szerint elkészíthetjük.
A gyudonhoz tálalhatunk miso levest is.
Jó étvágyat!