Nyitólap / Receptkönyvek / Nemzetek pörköltjei / Hāngi Recept: Új-zélandi Maori Földalatti Sütés

Hāngi Recept: Új-zélandi Maori Földalatti Sütés

12 Apr 2024

A Hāngi egy hagyományos új-zélandi maori földalatti sütési módszer, melyben forró köveken sütik meg az ételt egy gödörben. A hāngi ízletes és autentikus módja a húsnak, zöldségeknek és tenger gyümölcseinek elkészítésének.

 

Hozzávalók:

    Húsok: Bármilyen hús használható, a csirke, sertés, marha, bárány, vagy hal.

    Zöldségek: A hāngihoz kiválóan alkalmasak a burgonya, kumara (édesburgonya), taro, manióka, káposzta, spenót, és a kukorica.

    Tenger gyümölcsei: Kagylók, osztrigák, rákok, homárok, és tengeri csigák is süthetőek hāngiban.

    Fűszerek: Só, bors, kakukkfű, rozmaring, babérlevél, és chilis paprika.

 

Elkészítés:

    Áss egy gödröt: Áss egy gödröt a földben, amelynek mérete a sütni kívánt étel mennyiségétől függ. A gödör mélysége kb. 60 cm, szélessége pedig kb. 1 méter legyen.

    Helyezd el a köveket: Helyezz forró köveket a gödör aljára. A köveknek akkora méretűeknek kell lenniük, hogy ne essenek át a gödör rostélyán.

    Helyezd rá a rostélyt: Helyezz egy fémszerkezetet, vagy vastag faágakat a kövekre, hogy rá tudd helyezni az ételt.

    Készítsd elő az ételt: Csomagold be a húst, zöldségeket és tenger gyümölcseit alufóliába. Fűszerezd ízlés szerint.

    Helyezd az ételt a gödörbe: Helyezd az ételt a rostélyra.

    Fedjük le a gödröt: Fedjük le a gödröt nedves zsákokkal, falevelekkel, vagy földdel, hogy lezárjuk a gőzt.

    Sütés: Süsd az ételt 2-4 órán át, a hús típusától és mennyiségétől függően.

    Kínálás: Távolítsd el a gőzt a gödörből, és óvatosan vedd ki az ételt. Tálald forrón.

 

Tippek:

    A hāngi elkészítéséhez használhatsz hāngi sütőt is, ha nem szeretnél gödröt ásni.

    A hāngi ízletes körete a kumara (édesburgonya) és a puha (új-zélandi burgonya).

    A hāngi desszertként is használható. Ananászt, banánt, vagy édesburgonyát is süthetsz a gödörben.

 

Jó étvágyat!

Share this article: