Nyitólap / Receptkönyvek / Nemzetek pörköltjei / Feijoada Recept: Brazil fekete babfőzelék

Feijoada Recept: Brazil fekete babfőzelék

12 Apr 2024

A feijoada egy ízletes és laktató brazil fekete babfőzelék, mely különböző húsokkal és kolbászokkal készül. Számos változata létezik, de itt egy klasszikus recept:

 

Hozzávalók:

    500 g szárított fekete bab (beáztatva legalább 8 órára)

    1 kg különféle sertéshús (oldalas, far, császárhús)

    200 g füstölt kolbász (linguica vagy paio)

    1 fej hagyma, apróra vágva

    4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

    2 babérlevél

    1 narancs héja

    1 evőkanál paradicsompüré

    Só és bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

    Áztasd a babot: Áztasd a fekete babot legalább 8 órára, vagy egy éjszakára, bő vízben.

    Főzd a babot: Öntsd le az áztatóvizet, és tedd a babot egy nagy fazékba. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Add hozzá a babérleveleket és a narancs héját. Forrald fel, majd csökkentsd a lángot, fedd le, és főzd körülbelül 1 órán át, vagy amíg a bab megpuhul.

    Készítsd elő a húst: Vágd fel a húsokat falatnyi darabokra. A kolbászt karikákra vágd.

    Pirítsd meg a húst: Egy nagy serpenyőben hevíts fel olajat közepes lángon. Add hozzá a húsokat, és pirítsd őket minden oldalról barnára. Szedd ki a serpenyőből, és tedd félre.

    Párold a zöldségeket: Add hozzá a hagymát és a fokhagymát a serpenyőhöz, és párold puhára.

    Összeállítás: Add hozzá a megfőtt babot a levével együtt a serpenyőbe. Add hozzá a pirított húsokat, a kolbászt és a paradicsompürét. Forrald fel, majd csökkentsd a lángot, fedd le, és párold körülbelül 1 órán át, vagy amíg a húsok átmelegednek és az ízek összeérnek.

 

    Tálalás: Tálald a feijoadát forrón rizzsel, farofa (pirított maniókaliszt), apróra vágott kelkáposztával és narancsszeletekkel.

 

Tippek:

    A feijoada kissé zsíros étel. Ha zsírszegényebb verziót szeretnél készíteni, használhatsz soványabb sertéshúsokat, és a főzés során eltávolíthatod a felesleges zsírt a fazék tetejéről.

    A feijoada másnapra még ízletesebb. Készítsd el előző nap, és melegítsd újra tálalás előtt.

 

Jó étvágyat!

Share this article: