Etióp Doro Wat Recept (Csípős Etióp Csirkeragu)
12 Apr 2024
A Doro Wat egy klasszikus etióp étel, amelyben puha csirkét főznek egy gazdag és ízletes berbere fűszerkeverékben. Íme, hogyan készítheted el:
Hozzávalók:
1,35 kg csirkecomb, 2,5 cm-es darabokra vágva (vagy 3 csirkemell, 1,25 cm-es darabokra vágva)
2 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál niter kibbeh (vagy ½ teáskanál sütőpor)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 csésze sárga hagyma, finomra aprítva (vagy konyhai robotgépben pürésítve)
3 evőkanál sótlan vaj
½ csésze berbere fűszerkeverék (bolti vagy házi készítésű - lásd az alábbi megjegyzést)
4 csésze csirkehúsleves
1 teáskanál só, vagy ízlés szerint
3 főtt tojás, meghámozva és félbevágva (opcionális)
Berbere fűszerkeverék (opcionális):
4 evőkanál szárított vörös chili (például guajillo vagy ancho)
1 evőkanál szárított gyömbér
1 evőkanál görögszénamag
1 evőkanál fekete köménymag
1 evőkanál koriandermag
1 teáskanál szegfűszeg
½ teáskanál kardamom hüvely
½ teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
Pácold be a csirkét: Egy nagy tálban keverd össze a csirkehúsdarabokat, a citromlevet és a niter kibbeh-t (vagy sütőport). Jól keverd össze, és hagyd pácolódni legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is, hogy a csirke megpuhuljon.
Pirítsd meg a hagymát: Melegítsd fel az olívaolajat és a vajat egy nagy fazékban vagy vastag aljú edényben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és főzd, időnként megkeverve, 20-25 percig, amíg megpuhul és karamellizálódik.
Add hozzá a berbere-t: Keverd hozzá a berbere fűszerkeveréket, és főzd még egy percig, hogy az ízek kiteljesedjenek.
Párold a csirkét: Add hozzá a pácolt csirkehúsdarabokat és a csirkehúslevest a fazékhoz. Forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot, fedd le, és párold 45 percig-1 óráig, amíg a csirke át nem sül.
Ízesítsd és add hozzá a tojást (opcionális): Sózd meg a ragut ízlés szerint. Ha szeretnéd, óvatosan keverd hozzá a félbevágott főtt tojásokat, és párold még 2-3 percig, hogy átmelegedjenek.
Tálalás:
Kanalazd a forró Doro Wat-ot injera-ra (egy szivacsos etióp lapos kenyér teff lisztből) és élvezd! Ha nem kapsz injera-t, rizzsel is tálalhatod.
Tippek:
Állítsd be a fűszerességet: A berbere enyhén csípőstől egészen csípősig terjedhet. Használj annyi mennyiséget, amennyit a szád íze kíván.
Niter kibbeh helyettesítése: Ha nincs niter kibbeh-d, helyettesítheted ½ teáskanál sütőporral, amelyet egy kevés vízzel keverve péppé formázz. A niter kibbeh azonban egyedi ízt ad, és segít a csirke puhításában, ezért ha lehet, ajánlott.
Házi készítésű berbere: Ha kalandvágyó vagy, saját berbere fűszerkeveréket is készíthetsz az összetevők összedarálásával.
Maradék: A Doro Wat másnap még finomabb, így nyugodtan készíts egy nagy adagot.
Jó étvágyat!