Nyitólap / Receptkönyvek / Nemzetek pörköltjei / Etióp Doro Wat Recept (Csípős Etióp Csirkeragu)

Etióp Doro Wat Recept (Csípős Etióp Csirkeragu)

12 Apr 2024

A Doro Wat egy klasszikus etióp étel, amelyben puha csirkét főznek egy gazdag és ízletes berbere fűszerkeverékben. Íme, hogyan készítheted el:

 

Hozzávalók:

    1,35 kg csirkecomb, 2,5 cm-es darabokra vágva (vagy 3 csirkemell, 1,25 cm-es darabokra vágva)

    2 evőkanál friss citromlé

    2 evőkanál niter kibbeh (vagy ½ teáskanál sütőpor)

    2 evőkanál extra szűz olívaolaj

    3 csésze sárga hagyma, finomra aprítva (vagy konyhai robotgépben pürésítve)

    3 evőkanál sótlan vaj

    ½ csésze berbere fűszerkeverék (bolti vagy házi készítésű - lásd az alábbi megjegyzést)

    4 csésze csirkehúsleves

    1 teáskanál só, vagy ízlés szerint

    3 főtt tojás, meghámozva és félbevágva (opcionális)

 

Berbere fűszerkeverék (opcionális):

    4 evőkanál szárított vörös chili (például guajillo vagy ancho)

    1 evőkanál szárított gyömbér

    1 evőkanál görögszénamag

    1 evőkanál fekete köménymag

    1 evőkanál koriandermag

    1 teáskanál szegfűszeg

    ½ teáskanál kardamom hüvely

    ½ teáskanál szerecsendió

 

Elkészítés:

    Pácold be a csirkét: Egy nagy tálban keverd össze a csirkehúsdarabokat, a citromlevet és a niter kibbeh-t (vagy sütőport). Jól keverd össze, és hagyd pácolódni legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is, hogy a csirke megpuhuljon.

    Pirítsd meg a hagymát: Melegítsd fel az olívaolajat és a vajat egy nagy fazékban vagy vastag aljú edényben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és főzd, időnként megkeverve, 20-25 percig, amíg megpuhul és karamellizálódik.

    Add hozzá a berbere-t: Keverd hozzá a berbere fűszerkeveréket, és főzd még egy percig, hogy az ízek kiteljesedjenek.

    Párold a csirkét: Add hozzá a pácolt csirkehúsdarabokat és a csirkehúslevest a fazékhoz. Forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot, fedd le, és párold 45 percig-1 óráig, amíg a csirke át nem sül.

    Ízesítsd és add hozzá a tojást (opcionális): Sózd meg a ragut ízlés szerint. Ha szeretnéd, óvatosan keverd hozzá a félbevágott főtt tojásokat, és párold még 2-3 percig, hogy átmelegedjenek.

 

Tálalás:

Kanalazd a forró Doro Wat-ot injera-ra (egy szivacsos etióp lapos kenyér teff lisztből) és élvezd! Ha nem kapsz injera-t, rizzsel is tálalhatod.

 

Tippek:

    Állítsd be a fűszerességet: A berbere enyhén csípőstől egészen csípősig terjedhet. Használj annyi mennyiséget, amennyit a szád íze kíván.

    Niter kibbeh helyettesítése: Ha nincs niter kibbeh-d, helyettesítheted ½ teáskanál sütőporral, amelyet egy kevés vízzel keverve péppé formázz. A niter kibbeh azonban egyedi ízt ad, és segít a csirke puhításában, ezért ha lehet, ajánlott.

    Házi készítésű berbere: Ha kalandvágyó vagy, saját berbere fűszerkeveréket is készíthetsz az összetevők összedarálásával.

    Maradék: A Doro Wat másnap még finomabb, így nyugodtan készíts egy nagy adagot.

 

Jó étvágyat!

Share this article: