Nyitólap / Receptkönyvek / Magyar ízek könyve / Bográcsgulyás: A Magyar Hagyományok Íze

Bográcsgulyás: A Magyar Hagyományok Íze

12 Apr 2024

Leírás:

A bográcsgulyás a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, melyet bográcsban, szabad tűzön készítenek. A bográcsgulyás ízletes és laktató, tele van marhahús ízével, a zöldségek frissességével és a fűszerek zamatával. A bográcsgulyás igazi magyar klasszikus, melyet a család minden tagja imádni fog.

 

Hozzávalók:

    800 g marhahús (marhalapocka, pörkölt hús)

    2 db vöröshagyma

    4 gerezd fokhagyma

    2 evőkanál zsír

    1 evőkanál pirospaprika

    1 kg burgonya

    2 db paradicsom

    1 zöldpaprika

    1 babérlevél

    10 db szegfűszeg

    1 kk egész bors

    só

    víz

    1 csomó petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

    A marhahúst kockákra vágod.

    A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.

    A bográcsban hevítsd fel a zsírt, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát.

    Add hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát, majd röviden pirítsd.

    Add hozzá a marhahúst, és pirítsd fehéredésig.

    Sózd, borsozd, és önts hozzá vizet.

    Lefedve, kis lángon párold a húst puhára.

    Add hozzá a kockára vágott burgonyát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borsot.

    Főzd tovább, amíg a burgonya megpuhul.

    A petrezselyemzölddel ízesítsd.

 

Tippek:

    A bográcsgulyáshoz ízlés szerint csipetkét, galuskát, nokedlit vagy friss kenyeret is tálalhatsz.

    A bográcsgulyást tejföllel is ízesítheted.

    A bográcsgulyás elkészíthető bográcsban, nyílt tűzön, de gáztűzhelyen is.

 

Jó étvágyat!

Share this article: