Tokány: A Magyar Ízek Harmonikus Összefonódása
12 Apr 2024
Leírás:
A tokány egy ízletes és laktató magyar étel, melyet marhahúsból, burgonyából, hagymából és fűszerekből készítenek. A tokány ízvilága harmonikus, a marhahús íze összefonódik a burgonya selymességével, a hagyma édességével és a fűszerek zamatával. A tokány igazi magyar klasszikus, melyet a család minden tagja imádni fog.
Hozzávalók:
800 g marhahús (marhalapocka, pörkölt hús)
2 db vöröshagyma
2 evőkanál zsír
1 evőkanál pirospaprika
1 kg burgonya
1 babérlevél
10 db szegfűszeg
1 kk egész bors
só
víz
1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés:
A marhahúst kockákra vágod.
A vöröshagymát aprítsd fel.
A zsírban megpirítod a vöröshagymát, majd hozzáadod a pirospaprikát.
Röviden pirítod, majd hozzáadod a marhahúst.
Fehéredésig pirítod, majd sózod, borsozod, és felöntöd vízzel.
Lefedve puhára párolod a húst.
Hozzáadod a kockára vágott burgonyát, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borsot.
Tovább főzöd, amíg a burgonya megpuhul.
A petrezselyemzölddel ízesíted.
Tippek:
A tokányt ízlés szerint friss kenyérrel, galuskával vagy nokedlivel tálalhatod.
A tokányt tejföllel is ízesítheted.
A tokányt bográcsban is elkészítheted.
Jó étvágyat!