Sólet: Hagyományos Zsidó Étel Magyarországról
11 Apr 2024
Leírás:
A sólet egy hagyományos zsidó étel, amelyet Magyarországon is kedvelnek. Babból, burgonyából, kolbászból és füstölt húsokból készül, lassú tűzön, hosszú ideig főzve. A sólet gazdag és ízletes étel, tele van sós, füstös és fűszeres ízekkel.
Hozzávalók:
500 g fehér bab
500 g burgonya
200 g kolbász
200 g füstölt csülök
200 g füstölt kolbász
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
só
bors
olaj
Elkészítés:
A babot áztasd be vízbe egy éjszakára.
A burgonyát mosd meg és vágd kockára.
A kolbászt és a füstölt húsokat karikákra vágd.
A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
Egy fazékban hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát.
Add hozzá a pirospaprikát, és pirítsd tovább 1-2 percig.
Tedd a fazékba a babot, a burgonyát, a kolbászt, a füstölt húsokat, a fokhagymát, a sót és a borsot.
Önts fel vízzel, és fedő alatt főzd lassú tűzön 3-4 órán át, amíg a bab megpuhul.
Tippek:
A sólet ízlés szerint fűszerezhető babérlevéllel, köménnyel, majoránnával és más fűszerekkel.
A sólet frissen tálalva a legfinomabb, de másnap is finom.
Jó étvágyat!