Hortobágyi Palacsinta: Ínycsiklandó Magyar Klasszikus
12 Apr 2024
Leírás:
A Hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik legfinomabb étele. Hússal töltött palacsintákból készül, melyeket tejfölös-paprikás szósszal tálalnak. A palacsinta omlós, a hús szaftos, a szósz pedig pikáns és krémes. A Hortobágyi palacsinta igazi ízkavalkád, melyet a család minden tagja imádni fog.
Hozzávalók:
Palacsintához:
3 tojás
300 g liszt
2,5 dl tej
1 csipet só
1 dl szóda
Töltelékhez:
400 g darált sertéshús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 kk őrölt fűszerkömény
só
bors
1 evőkanál sertészsír
Szószhoz:
2 evőkanál sertészsír
2 evőkanál liszt
500 ml alaplé
200 g tejföl
1 evőkanál pirospaprika
1 kk őrölt fűszerkömény
só
bors
Elkészítés:
Palacsinta:
Keverd össze a tojásokat, a lisztet, a tejet, a sót és a szódát csomómentes tésztává.
Pihenteted a tésztát 30 percig.
Süss vékony palacsintákat olajjal kikent serpenyőben.
Töltelék:
A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
A sertészsíron pirítsd meg a vöröshagymát.
Add hozzá a darált húst, és pirítsd fehéredésig.
Fűszerezd pirospaprikával, fűszerköménnyel, sóval és borssal.
Önts hozzá kevés vizet, és fedő alatt párold puhára.
Szósz:
A sertészsíron pirítsd meg a lisztet.
Fokozatosan öntsd hozzá az alaplevet, és keverd csomómentesre.
Add hozzá a tejfölt, a pirospaprikát, a fűszerköményt, a sót és a borsot.
Forrald össze a szószt.
Összeállítás:
A palacsintákra kanalazz a töltelékből, majd hajtsd be a széleit.
Tálald a palacsintákat a tejfölös-paprikás szósszal.
Tippek:
A Hortobágyi palacsinta frissen tálalva a legfinomabb.
A töltelékhez ízlés szerint adhatsz gombát, paprikát, paradicsomot is.
A szószt ízlés szerint chilis paprikával is fűszerezheted.
Jó étvágyat!