Nyitólap / Receptkönyvek / Magyar ízek könyve / Hortobágyi Palacsinta: Ínycsiklandó Magyar Klasszikus

Hortobágyi Palacsinta: Ínycsiklandó Magyar Klasszikus

12 Apr 2024

Leírás:

A Hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik legfinomabb étele. Hússal töltött palacsintákból készül, melyeket tejfölös-paprikás szósszal tálalnak. A palacsinta omlós, a hús szaftos, a szósz pedig pikáns és krémes. A Hortobágyi palacsinta igazi ízkavalkád, melyet a család minden tagja imádni fog.

 

Hozzávalók:

Palacsintához:

    3 tojás

    300 g liszt

    2,5 dl tej

    1 csipet só

    1 dl szóda

 

Töltelékhez:

    400 g darált sertéshús

    1 vöröshagyma

    1 gerezd fokhagyma

    1 evőkanál pirospaprika

    1 kk őrölt fűszerkömény

    só

    bors

    1 evőkanál sertészsír

 

Szószhoz:

    2 evőkanál sertészsír

    2 evőkanál liszt

    500 ml alaplé

    200 g tejföl

    1 evőkanál pirospaprika

    1 kk őrölt fűszerkömény

    só

    bors

 

Elkészítés:

Palacsinta:

    Keverd össze a tojásokat, a lisztet, a tejet, a sót és a szódát csomómentes tésztává.

    Pihenteted a tésztát 30 percig.

    Süss vékony palacsintákat olajjal kikent serpenyőben.

 

Töltelék:

    A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.

    A sertészsíron pirítsd meg a vöröshagymát.

    Add hozzá a darált húst, és pirítsd fehéredésig.

    Fűszerezd pirospaprikával, fűszerköménnyel, sóval és borssal.

    Önts hozzá kevés vizet, és fedő alatt párold puhára.

 

Szósz:

    A sertészsíron pirítsd meg a lisztet.

    Fokozatosan öntsd hozzá az alaplevet, és keverd csomómentesre.

    Add hozzá a tejfölt, a pirospaprikát, a fűszerköményt, a sót és a borsot.

    Forrald össze a szószt.

 

Összeállítás:

    A palacsintákra kanalazz a töltelékből, majd hajtsd be a széleit.

    Tálald a palacsintákat a tejfölös-paprikás szósszal.

 

Tippek:

    A Hortobágyi palacsinta frissen tálalva a legfinomabb.

    A töltelékhez ízlés szerint adhatsz gombát, paprikát, paradicsomot is.

    A szószt ízlés szerint chilis paprikával is fűszerezheted.

 

Jó étvágyat!

Share this article: