Nyitólap / Receptkönyvek / Nemzetek pörköltjei / Francia Boeuf Bourguignon

Francia Boeuf Bourguignon

11 Apr 2024

Hozzávalók:

    1,5 kg marhahús (pl. szürkemarha)

    1 l száraz, fiatal vörösbor

    1 l marhahúsleves

    1/2 l sűrített paradicsom

    Extra szűz olívaolaj

    Vaj

    Szalonna

    Sárgarépa, fehérrépa, édeskömény

    Szárzeller

    Burgonya

    2 db vöröshagyma

    Fokhagyma

    Kb 15 db gyöngyhagyma (vagy apró hagyma)

    Barna csiperkegomba

    Bouquet garni (bazsalikom, babérlevél, kakukkfű petrezselyem zöldjébe tekerve)

    Apróra vágott friss petrezselyemzöldje (a végén tálalás előtt rászórni)

    Liszt, só, frissen őrölt feketebors, egy csipet kurkuma

 

Elkészítés:

    A marhahúst kb. 3x3 cm-es kockákra vágd.

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat, majd pirítsd meg rajta a marhahúst.

    Ha a hús megpirult, szedd ki egy tányérra.

    A serpenyőben pirítsd meg a szalonnát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, az édesköményt és a szárzellert.

    Add hozzá a paradicsompürét, és pirítsd tovább néhány percig.

    Tedd vissza a serpenyőbe a marhahúst, öntsd fel a borral és a marhahúslevessel, majd add hozzá a bouquet garni-t.

    Sózd, borsozd, ízesítsd kurkumával, és forrald fel.

    Takard le a serpenyőt, és tedd 160 fokra előmelegített sütőbe 2-3 órára, amíg a marhahús megpuhul.

    A sütés utolsó 30 percében add hozzá a burgonyát és a gyöngyhagymát.

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemzölddel.

 

Tippek:

    A marhahúst pácolhatod is a borban és a fűszerekben egy éjszakán át.

    A burgonya helyett tálalhatsz hozzá rizst vagy spaetzlet is.

    A boeuf bourguignon másnap még finomabb, ezért érdemes előző nap elkészíteni.

 

Jó étvágyat!

Share this article: