Bográcsgulyás: A Magyar Hagyományok Íze
12 Apr 2024
Leírás:
A bográcsgulyás a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, melyet bográcsban, szabad tűzön készítenek. A bográcsgulyás ízletes és laktató, tele van marhahús ízével, a zöldségek frissességével és a fűszerek zamatával. A bográcsgulyás igazi magyar klasszikus, melyet a család minden tagja imádni fog.
Hozzávalók:
800 g marhahús (marhalapocka, pörkölt hús)
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír
1 evőkanál pirospaprika
1 kg burgonya
2 db paradicsom
1 zöldpaprika
1 babérlevél
10 db szegfűszeg
1 kk egész bors
só
víz
1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés:
A marhahúst kockákra vágod.
A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
A bográcsban hevítsd fel a zsírt, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát.
Add hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát, majd röviden pirítsd.
Add hozzá a marhahúst, és pirítsd fehéredésig.
Sózd, borsozd, és önts hozzá vizet.
Lefedve, kis lángon párold a húst puhára.
Add hozzá a kockára vágott burgonyát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borsot.
Főzd tovább, amíg a burgonya megpuhul.
A petrezselyemzölddel ízesítsd.
Tippek:
A bográcsgulyáshoz ízlés szerint csipetkét, galuskát, nokedlit vagy friss kenyeret is tálalhatsz.
A bográcsgulyást tejföllel is ízesítheted.
A bográcsgulyás elkészíthető bográcsban, nyílt tűzön, de gáztűzhelyen is.
Jó étvágyat!